Borderterrier

Saksanpaimenkoira

Pentueet

Uutiset

Historia ja Tuloksia

Kuvagalleria

Linkit

Historiaa ja Valiokoiria

 

Hieman Historiaa

Koira innostukseni alkoi jo aivan nuorella iällä, ehkä se olikin syntymävika, mutta krooniseksi harrastamiseksi se muuttui vasta myöhemmin oman koiran myötä. Koira intoiselle tytölle Tapiolan puutarhakaupunki oli mainio paikka asua, siellä asui paljon perheitä, joilla oli koira.

Jo 8vanhana ulkoilutin koulutieni varrella asuvaa saksanpaimenkoiranarttu Anua. Ollessani yhdentoista vanha naapuriini muutti perhe, joilla oli hauskan näköinen ruskeavalkoinen koira, olin jo ulkoilutellut sitä vuodenpäivät, kunnes selvisi, että naapurin Jalluhan oli oikein rotukoira, siihen aikaan hyvin harvinainen pieni munsterinseisoja, lintukoira siis, ja varsin opettavainen koulutettava.

Sain viimein äitini suostumuksen oman koiran hankkimiseen. Valkoinen kääpiövillakoira oli lupa hankkia, mutta toisinhan siinä kävi, ”susikoira” tuli taloon.

Varsinainen koiraharrastuksen kroonikkovaihe alkoi vasta 1978, jolloin Ira, täydellinen harrastuskoirani puhalsi tuulta purjeisiin.

Kasvattajan Peruskurssille ryntäsin 1979 kennelnimeä varten, vaikkakin olin 1977 sanonut, etten ikinä voisi kasvattaa koiria, koska se on niin vastuullista puuhaa (ikinä on siis 2vuotta)

Helsingin kennelpiirin koulutusohjaajakurssi tuli suoritettua 1978 ja aloitin ESPssa koulutusohjaajana Tapiolan kentällä.

Saksanpaimenkoiraliiton Helsingin alaosaston hallituksessa toimin useita vuosia1980 luvulla, jolloin oli tapana järjestää kerrankuussa kerhoiltoja, ne pitivät porukan aja tasalla ja aktiivisena.

Ensimmäiset PK kokeet Iran kanssa 2.6.79 Paciuksen kentällä tottelevaisuus ja jälkikoe Histan suoralla, nykyään sillä paikalla on Ämmässuon kaatopaikka ;o)

 

Saksanpaimenkoira 1974 – 2002                               tietoa rodusta (linkki spl sivuille)

Ensimmäisen oman koirani hankin 1974 Saksanpaimenkoirauros Karo, joka oli valitettavasti kivesvikainen, eikä sen kanssa voinut siihen maailmanaikaan osallistua mihinkään virallisiin koira-aktiviteetteihin. Luonteeltaan se oli erittäin haasteellinen, mutta helposti koulutettava. Seuraavan Saksanpaimenkoirani hankin 1978 Cliffans kennelistä, kennelini kantanarttu

FI KVA Cliffans Ira, "Ira", väriltään harmaa ruskein merkein. Ira oli todellakin elämäni koira ja varmasti yksi suuri syy siihen, että yleensä innostuin kasvatustyöstä.

Irade´s kennelnimi on myönnetty 25.3.1980. IRADE (Arab. =Tahto)

Ensimmäinen pentue syntyi 1980 ja siitä jäi kotiin narttu FI M & KVA Irade´s Asserdal "Assi", oli väriltään sudenharmaa (harmaita oli niihin aikoihin suomessa vain muutamia yksilöitä) Suurin osa kasvatustyöstäni perustuikin tämän narttulinjan pohjalle.

Make & Rile Franzenin omistama Mandastamm Kipa teki kaksi pentuetta B ja E pentueet Irade´s kennelnimelle.

Mainitsemisen arvoinen on myös BrunHeim Nauke, ”Niukkanen” joka teki Irade´s Q ja R pentueet., joista Remada IP2, V ja jalostustarkastettu D1a luokkaan ja Ragazzi VK1 ovat jatkaneet tätä linjaa.

Ondra vom Pfälzerhof ”Ompeli” oli Fado Karthagon tytär ja teki Irade´s V ja C pentueet.

Assin pennuista jäi 1988 kotiin tummanharmaa uros FI MVA Irade´s Mexx, Mexx kuului sarjaan once in you life time koira, josta ei voi olla muuta kuin ylpeä. Mexxin tytär, Pippi Nymanin (Kennel NewMix) omistama Pisangambon teki Irade´s F, Ö ja W pentueet, josta Wakio IPO3, Wapari JK1 ja KVA Wiseco

Mexxin ja Opalin tytär Irade´s Ässämix ”Lempi” jäi kotiin ja teki lähes 6-vuotiaana vielä viimeisimmän saksanpaimenkoira pentueeni, O-pentue syntyi 2002, siitä kotiin jäi uros Ozon ”Ossi”, joka sittemmin löysi kodin Jukka ja Tuulikki Suppalan luota korsosta. Of Course ”Kosto” on ystävälläni Annika Koskisella ja Oma-Rumpeli ”Ruma” on siskoni tyttärellä Laura Luotosella. Ehkä vielä joskus, jos nuorrun…

SKL:n myöntämän Vuolasvirtapalkinnon erittäin ansiokkaasta kasvatustyöstä olen saanut vastaanottaa vuonna 1989 Saksanpaimenkoirista. Kiitos siitä aktiivisille kasvattieni omistajille, jotka aktiivisesti osallistuivat erilaisiin harrastelajeihin koiriensa kanssa.

 

Siperian Husky

Kuuhaukun Muisto Miamista teki Irade´s Y-pentueen Artic Blues Senatorin kanssa, 2+1 pentua ja niistä narttu FI MVA Irade´s Yet Set Pet ”Nappi” ja uros FI MVA Irade´s Yankee Doodle ”Hukka” valioituivat suoritettuaan muotovalionarvoon vaadittavat työnäytteet. Kiitokset ja Onnittelut aktiivisille omistajille!

 

Borderterrieri historiaa                         tietoa rodusta

Borderterrieri tuli taloon 1993 Kletters kennelistä FI MVA Kletters Blue Lilian ”Lilli” ja koska Lilli oli niin mainio koirantiiviste, ihastuin tähän rotuunkin sydänjuuriani myöten.

Ensimmäinen Irade´s borderterrieri pentue syntyi 1996 Å-pentue

Lillin tyttäret FIN MVA Irade´s Åsa-Åström ja FI K & MVA Irade´s Aina-Ilona.

Åströmistä” jatkuu linja INT & EST & LV & FI MVA Irade´s Harvi-Nainen ”Harvis” ja edelleen Harviksen poikiin FI MVA Irade´s Morjens ”Otto” FI MVA Ruis-Antero ”Antero” ja FI MVA Reissu-Mies ”Roni”

FI MVA Irade´s Direktiivi ”Tirri” jatkaa Lillin Åström linjaa TirTär kennelissä

Ilonasta” jatkuu Lillin linja edelleen FI MVA Irade´s KaraMelli ”Karkki” kautta FI MVA Irade´s Päivän-Säde ”Säde-Saana” tyttäreen Irade´s XO-Hennessy ”X” ja FI MVA  Qukku-Luuruu ”Ziran” kautta Irade´s YhtäVarma ”Termi” ja Irade´s Grandi-osa ”Iitu” jatkaa Lillin Ilona linjaa Gee Haw kennelissä

Lillin tytär FI MVA Irade´s Alman-Akka ”Teri” jatkaa linjaa Agilmon kennelissä

Lillin narttulinjaa nykyään jatkavat siis sijoituskoirat X ja Termi.

Globetrotters The Farmers Wife ”Fanny” ja tyttärensä Globetrotters Drucilla “Taimi” tulivat Amerikasta vahvistamaan Irade´s narttukantaa, mutta valitettavasti ACK ei myöntänyt näille koirille Export pedigreetä, joidenkin Globetrotters kennelin epäselvyyksien vuoksi, enkä saanut niitä rekisteröityä Suomen koirarekisteriin, ja molemmat pääsivät hoitamaan lemmikkikoiran virkaa mukaviin koteihin.

INT & S & LT & FI MVA Fehmarn King Creole ”Tarmo” kotiutui suomeen Pohjois Walesista Fehmarn kennelistä 2003 vappuna, 8viikkoisena. Tarmoa olikin odotettu hartaasti vuodesta 2000, jolloin Englannin Hexhamissa järjestettiin Borderterrier Millenium Celebration. Siellä ihastuimme Annikan kanssa Jane ja Angus Shawn omistamaan narttuun Quatford Kiss N Tell at Fehmarn ”Safy” ja varasin heiltä siitä pennun. Tosin Tarmo on Safyn tyttären poika. Vuonna 2005 sain kuitenkin Safyn viimeisestä pentueesta nartun Fehmarn Golden Kiss ”Onni”. Onnin ensimmäisestä pentueesta 2007 kotiin on jäänyt uros Irade´s Åiva-Armas ”Armas” ja sijoituskotiin Sivin ja Mattiksen luokse muutti Irade´s Åpti-Misti "Misti". Toisesta Onnin Pentueesta sijoituskotiinTiina Kuljun luokse muutti Irade´s Ällis-Tytti "Tytti".Tästä sitten alkaakin tulevaisuus...

Vuolasvirtapalkinnon Borderterrierreistä sain vastaanottaa vuonna 2003. Kiitos siitä kuuluu tietysti kasvattieni omistajille, jotka ovat aktiivisesti tuoneet Irade´s koiriaan esille.

 

Kuvia Valiokoirista

Kuvia Palkituista koirista

 

FI MVA Irade´s Salmi-Akki "Sallie" Kuva:Eija Jantunen

FI MVA Irade´s Xo-Hennessy "X" Kuva:Eija Jantunen

 

FIN MVA Irade´s Kara-Melli "Karkki" Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

FIN MVA Irade´s Direk-Tiivi "Tirri" Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

INT&FIN&S&LTU MVA Fehmarn King Creole "Tarmo"  Kuva:Eine Tahko

Linkki Koirasukutauluun

Kuvaa klikkaamalla lisäkuviin

 

FIN MVA Irade´s Reissu-Mies "Roni"

Linkki Koirasukutauluun

 

 

FIN MVA Irade´s Ruis-Antero  "Antero" Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

 

 

FIN MVA Irade´s Qukku-Luuruu  "Zira" Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

Kuvaa klikkaamalla lisäkuviin

FIN MVA Irade´s Puu-Teri "Tessa"

Linkki Koirasukutauluun

 

FIN MVA Irade´s Päivän-Säde "Saana"  Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

FIN MVA Irade´s Lepo-Lasse "Dandy"

Linkki Koirasukutauluun

 

FIN MVA Irade´s Mor-Jens "Otto"  Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

 

FIN MVA Irade´s Hot-Elli "Hottis"

Linkki Koirasukutauluun

FIN AVA Irade´s Hoosi-Anna "Janna"  Kuva:Heta Ahtiainen

Linkki Koirasukutauluun

INT&FIN&LV&EST&MVA Irade´s Harvi-Nainen "Harvis" Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

FIN MVA&KVA-L Irade´s Aina-Ilona "Ilona"  Kuva:Eine Tahko

Linkki Koirasukutauluun

Kuvaa klikkaamalla lisäkuviin

FIN MVA Irade´s Alman-Akka "Teri"  Kuva:Johanna Kurkvaara

Linkki Koirasukutauluun

 

FIN MVA Irade´s Åsa-Åström "Åström"  Kuva:Annika Koskinen

Linkki Koirasukutauluun

 

FIN MVA Kletters Blue Lilian "Lilli"

Linkki Koirasukutauluun

Kuvaa klikkaamalla lisäkuviin

 

FIN MVA Irade´s Yet Set Pet "Nappi"

 

FIN MVA Irade´s Yankee Doodle "Hukka"

 

FIN KVA Irade´s Noble "Niki"

 

FIN K&TVA Irade´s Jonas   Kuva:Tiina Mielonen

 

FIN MVA Irade´s Mexx

 

FIN K & MVA Irdae´s Asserdal "Assi"   Kuva:Päivi Ikonen

 

FIN KVA Cliffans Ira

 

FIN KVA Irade´s Wiseco "Vispe"   Kuva:Pippi Nyman

 

FIN KVA Irade´s Fackta

FIN KVA Irade´s Metka  

Borderterrier

Saksanpaimenkoira

Pentueet

Uutiset

Historia ja Tuloksia

Kuvagalleria

Linkit